Frédéric Lornet – Jura

Frédéric Lornet eier og driver Abbaye de la Boutière i Montigny-lès-Arsures. En liten landsby like utenfor Arbois i Franche-Comté-Jura regionen i Frankrike.

Frankrikes største vinbland «La revue du Vin de France» skrev allerede i 2003 om Frédéric følgende: «I en alder av 45, endrer han gamle vaner i Jura: han prøver karbonmaserasjon på Poulvard, oksyderer ikke Chardonnay og produserer Trousseau av en annen verden»

JURA

Et av de mindre kjente vindistriktene i Frankrike, er Jura. Det ligger mellom Burgund og Sveits. Det er kanskje ikke så rart de ikke er så kjent, de har knapt en prosent av den franske vinproduksjonen.
Bordeaux ble erobret av romerne 56 år f.Kr. 2 år senere invaderte de Jura distriktet. Romerne var et veldig praktisk anlagt folkeslag, og et godt eksempel på dette er faktisk relatert til vin. Istedenfor å importere vin fra de italienske vindistriktene, bestemte de i begge tilfeller seg for å produsere vin på stedet.

Det var kostbart å frakte vin, ofte tålte den ikke reisen, var meget ustabil og ikke lagringsdyktig. Allerede år 30 f.Kr. var produksjonen av vin fra Jura ganske stor og vellykket. Fra 20.000 hektar i begynnelsen av 1800-tallet gjenstår kun 1500 hektar i dag. De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bresse-sletten og Jurafjellene, på ca. 250 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene har leirholdig jordsmonn, mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein blandet med sandstein. Juraregionen har et kontinentalt klima, men har en kjøligere vinter enn gjennomsnittet for denne sonen. Noe som får bøndene i området til å høste druene så sent som mulig (gjerne i slutten av oktober) mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.
Jura er Frankrikes minste vinregion med mindre enn 2000 hektar er dyrket vinmark. Produsentene derifra er verdens kjent blant vinkjennere med Vin Jaune (gul vin), Vin de paille (stråvin), Château.

Chalon og l’Etoile.

Cirka 65% av det som dyrkes er hvitvinsdruer, og 35% er rødvins druer.
5 hoveddruer: 2 hvite: Chardonnay (48%) og Savagnin 17%)
3 røde:Poulsard (18%), Pinot Noir (11%) og Trousseau (6%)7 AOC : Arbois, Côtes-du-Jura, Château Chalon, L’Étoile, Marc du Jura ,Macvin, Crémant du Jura.
7 AOC: Arbois, Côtes du Jura, Château-Chalon, L’étoile, Marc du Jura, Macvin og Crémant du Jura.
Jura er også veldig kjent for sine gode oster som passer godt til lokale viner: blant annet Comté, Morbie, Mont d’Or …

Frédéric Lornet Arbois Naturé
AOC Arbois
2019
Kr 295
Horeca: Kr 223 (eks. mva)

Les mer

Frédéric Lornet Arbois Trousseau des Dames
AOC Arbois
2020
Kr 295
Horeca: Kr 223 (eks. mva)

Les mer

Frédéric Lornet Crémant du Jura Vieilles Vignes Brut
AOC Crémant du Jura
Kr 245
Horeca: Kr 185 (eks. mva)

Les mer

Søk

Søk