Pappvinen fyller hele 58 år!

Kjære vinvenn,

I 1988 lanserte Vinmonopolet pappvin. En fransk rødvin og en tysk hvitvin, begge på tre liter, samt en tiliters BiB med fransk rødvin var de første i markedet. Emballasjen ble en umiddelbar suksess blant nordmenn, og Vinmonopolets markedsavdeling utlyste en navnekonkurranse for å finne en norsk betegnelse på konseptet.
Forslag som Château de Papp, Troll-i-eske, Dompapp, Bagasjevin, Ola Dunk og Papir-rus ble forkastet, og Vinmonopolet holdt seg til den mer innarbeidede betegnelsen «Bag-in-Box» (BiB).

I 1996 hadde andelen pappvin sunket fra om lag 20 til bare 12 prosent av det totale vinsalget i Norge. Men rundt årtusenskiftet steg salget derimot dramatisk, og siden 2006 har BiB-ene stått for over halvparten av vinen som selges her til lands.
Nordmenn har fått et helt spesielt forhold til BiB’en (pappvinen), som faktisk har flere gode sider. Ikke minst fordi denne emballasjeformen gjør den praktisk og lett å frakte (den veier lite, og den blir ikke knust underveis), den er mer miljøvennlig (bruker verken kork eller glass, og både pappesken og plastposen inni kan og bør gå til gjenvinning).
I tillegg kan man ta seg et glass uten å måtte åpne en hel flaske, da tappekranen i posen forhindrer nesten all lufttilførsel og dermed oksidering. Vinen har også blitt bedre med årene hos kvalitetsfokuserte produsenter.
For å demonstrere min teori om at vindrikking gjør folk mer kreative har jeg gleden av – nedenfor – å dele noen gode ideer, utviklet av oppfinnsomme vindrikkere, til hvordan man kan gjenbruke emballasjen (særlig den indre delen, plastposen) etter at vinen dessverre tar slutt en vemodsvakker aften.

Men først: Hvem er pappvinkunden?
Forbruket av pappvin eller Bag-in-Box i Norge utgjør hele 55 prosent av totalen og kom opp i hele 50 millioner liter i 2020. Pappvinkundene kjøper stort sett treliterskartonger, men også flasker. Gruppen har litt interesse for (men ikke særlig mye kunnskap om) vin – leser kanskje litt om vin på nett og i aviser. De fleste i gruppen kjøper kartonger som koster mellom 300 og 400 kroner. Når interessen og kunnskapen øker, øker også prosentandelen av kjøp over 400 kroner.

Godt for miljøet og klimaet!
Det hersker en myte om at all flaskevin er generelt bedre enn pappvin. Dagens pappviner er dog vesentlig bedre enn de som først kom på markedet, og enkelte kan absolutt måle seg med vin på flaske. Lenger ned gir jeg deg tre forslag til gode pappviner i ulike «farger».
Det er flere fordeler med pappvinen; emballasjen veier som nevnt mindre og er lettere å få med seg hjem eller til hytta, den har et lavere karbonavtrykk og er bedre for miljøet enn glassflasker. Når emballasjen er tom, er det lettere å frakte og kvitte seg med papp og plast enn med glassflasker!

Ikke tett i pappen!
Nesten all vin inneholder naturlig litt svovel, men de fleste vinene tilsettes også utvalgte svovelforbindelser (sulfitter) som konserveringsmiddel. Dette gjøres før tapping, både på vin i flasker og på Bag-in-Box, for å beskytte vinen mot oksidering etter at den er tappet.
Vin på papp tilføres mer svovel enn vin på flaske. Dette skyldes både at tappekranen på plastposen slipper inn ørsmå mengder luft hver gang den åpnes og at veggen i plastposene i seg selv heller ikke er like tett som glasset i flaskene. Nesten all svovelen forsvinner helt naturlig med litt lufting i glasset eller i en karaffel.

Pappvinen fyller 58 år!
BiB-en ble funnet opp i 1965, av australske Thomas Angove (bilde). To år senere tok en annen australsk vinprodusent patent på en tappekran i plast som tillot tilnærmet lufttett tapping. Oppfinnelsen lever i beste velgående, men Thomas Angove døde i 2010. Han ble i 1994 dekorert av australske myndigheter for sitt bidrag til vinindustrien.

Hvor lang holdbarhet har pappvin?
Holdbarheten for en uåpnet kartong med vin er rundt tolv måneder. Kartongen bør oppbevares kjølig, og etter åpning kan den da holde seg i opptil åtte uker.
En god huskeregel når du skal kjøpe vin på BiB: Se etter en som er så fersk som mulig. Da smaker den friskest, saftigst og best. Siden holdbarheten er begrenset, lønner det seg å velge en nytappet boks.
Men hvordan kan du vite når boksen ble tappet? Jo, det står som regel skrevet på boksen. Men selv om flere er datomerket, finnes det i dag ikke krav til merking av tappedato, og informasjonen kan ligge skjult i et kryptisk lot-nummer. Spør i så fall de ansatte om hjelp.

Oppbevaring
Men husk, når posen i boksen er åpnet, synker holdbarheten betraktelig, og etter to til tre uker kan vinen allerede være fallert. Pass på å oppbevare boksen kjølig; det gjør at vinene holder seg bedre og lenger.

I’ll BiB-ack! (Smart gjenbruk)
Visste du forresten at du svært enkelt kan gjenbruke tomme BiB-er på en både nyttig og miljø- og klimasmart måte? Det vil gjøre at mange av de millionene tomme BiB-er vi «produserer» årlig her til lands, kommer til utvidet og langvarig nytte i stedet for bare å destrueres:

Sovepute og utedusj
En kreativ venninne av meg med ubestridte praktiske evner, røpet nylig noen av sine BiB-tricks for meg: «Aller først: Ikke kast den når den virker tom; da pakker du opp esken, drar frem posen og blåser litt luft i den. Hensikten er dobbel: Du får lett tak i den siste slurken med vin som alltid er innmari vanskelig å få ut, og i tillegg får du en ypperlig sovepute, som kan brukes blant annet på telttur eller til en lur på stranden!»
På slike utflukter kan du også fylle posen med ferskvann og bruke den som en utedusj! Ekstratips for utemennesker og/eller deg som vil spare strøm i varmtvannsberederen om sommeren: Ta plastikkposen ut av BiB-en fra kvelden før, fyll den med ferskvann og la den henge i solen noen timer – så har du solvarm dusj på ettermiddagen eller kvelden.


Solis Lumen rosé 75 cl.
AOC Pays d’Oc
2021
Kr 99,40
Horeca: Kr 79 (eks. mva)

Les mer

Julens smakstrender

Kom i julestemning med oss på «Julens smakstrender»!

Det blir smaking av nyheter innen rødvin, hvitvin, rosévin og musserende, som alle passer perfekt til vinteren og julens innekos. Vi får også besøk av mange produsenter, som gleder…
nicolas tegning sopp uke 39 kopi web

Sopptimistisk om vin, vilt og sopp!

Det er min faste overbevisning at man – enten det gjelder store eller små utfordringer i livet – alltid er best tjent med å betrakte glasset sitt som halvfullt framfor halvtomt. Så der…
Love at the first glas Nicolas tegning kopi mked luft

Denne uken åpnet vår nye hjemmeside, fylt opp med (v)inspirasjon og livslykke!

Som fersk 17-åring snuste jeg – på min fars oppfordring – en vakker dag lenge og grundig på en fyldig, fruktig vin fra Médoc og fikk en sterk sanselig åpenbaring. Anledningen var et familieselskap…