Kjære vinvenn,
Hvor ofte har jeg ikke holdt foredrag om ost og vin – med medbrakte smaksprøver! Det er noe av det mest givende, men også mest krevende jeg gjør. Det kan være full klaff og helt himmelsk, men jeg har også opplevd en og annen tilnærmet skivebom der enten vinen dominerer osten eller omvendt, og utilsiktet fører til bisarre og i mindre behagelige smaksopplevelser i munnen.
I dag har jeg lyst til å inspirere deg til å smake på ost til vin, kombinert med krydder og frukt i tillegg. Dette er interessant og spennende, og du kan oppnå en annen smaksdimensjon med litt mer struktur, dybde og lengde – til den herlige, men samtidig litt krevende kombinasjonen.
Vinteren er den perfekte årstiden for innekos med vin og ost i godt lag. Prøv gjerne følgende kombinasjoner:
Krydder og ost: Du trenger ikke store mengder; bare strø litt krydder over ostene før servering.
-
- Fersk geitost: Paprikapulver, pepper (penja, kampot, sarawak), sichuanpepper. Vin: Sancerre eller Pouilly-Fumé laget på Sauvignon Blanc-druen. Perfekt til Chablis 1er cru eller Chassagne-Montrachet.
- Varm camembert (stekt i ovnen): Karri, gurkemeie. Vin: Mâcon Blanc, Meursault eller Santenay Blanc
- Munster: Frø av spisskummen Vin: Hvitvin av druen Gewürztraminer eller Pinot Gris, begge fra Alsace
- Saueost: Gurkemeie, paprikapulver, espelettepepper (piment d’espelette fra fransk Baskerland). Vin: Gresk assyrtiko til feta, en frisk og fruktig ueiket hvitvin av druen Sauvignon Blanc, eller av Chardonnay fra Jura
Frukter og ost: Skjær tynne skiver og legg dem på et separat fat før servering (og ikke rett fra kjøleskapet).
Harde oster: Beaufort, Comté, Gruyère, Laguiole og Tomme.
- Kombiner gjerne med grønt eple (til Gruyère), ananas (til Beaufort) eller mango (til Laguiole).
Les mer ved å trykke HER
Geitost: Chèvre, Crottin de Chavignol og Saint-Maure.
- Kombiner gjerne med modne fiken, plommer (de små gule), melon og aprikos.
Les mer ved å trykke HER
Kittmodnede oster: Pont L’Evêque, Livarot, Langres, Port Salut og den kraftige Münster.
- Kombiner gjerne med plommer og litchi.
Les mer ved å trykke HER
Hvit muggost: Brillat-Savarin, Camembert og Brie
- Kombiner gjerne med plommer og litchi.
Les mer ved å trykke HER
Blå- og grønnmuggoster: Bleu d’Auvergne, Gorgonzola, Saint Agur og Roquefort.
- Kombiner gjerne med moden pære, syltetøy av kvede, svisker og aprikos.
Les mer ved å trykke HER
Bon appétit!