Vin til 10 gode oster fra Siri Winther!

Siri Helen Winther

Siri Helen Winther er grunder og driver av
Winther Artisan Food & Restaurant

Her er mitt sitat som jeg nevner OFTE:
«Husk at man kan spise en ny norsk håndverksost hver eneste dag gjennom ett år og enda har man ikke smakt alle.
Vi har en utrolig bredde og dybde innenfor norsk håndverksost og en rå kvalitet på både ku- og geitemelk.»

 

Merkevaren
Ideen bak de norske navnene er at alle snøkrystaller er unike. Når snøkrystaller utvikler seg er de avhengig av temperatur og forhold. Akkurat som en ost er. Våre håndlagde oster vil være ulike og unike akkurat som snøkrystaller. Dette er bakgrunnen for merkevaren.

Vår historie
Vi har en helt spesiell kjærlighet til ost og råvaren melk. Vår meieribestyrer Siri Helen Winther har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award, også kalt verdensmesterskapet i ost.
Siri sin mormor, oldemor og tippoldemor ystet ost i Lofoten.  Denne håndverkskunsten, kunnskapen og historien ønsker vi å vise frem og dele. Vi har derfor bygget vårt by-ysteri slik at det er en helt åpen produksjon med innsyn for våre gjester både på utsiden av lokalene og på innsiden. Vi yster våre oster på økologisk upasteurisert melk fra gårder i nærheten av Oslo.
Kuene fra gårdene beiter på verdifulle beiteområder. Her er det et stort mangfold av gressarter, kløverarter, blomster og urter. Hva kuene spiser setter smak og karakter på de gode ostene våre.

Snøball Mozzarella
Ystet på upasteurisert økologisk melk fra Winther ysteri.
Snøball er en ferskost og vi har valgt og gi den et norsk navn for mozzarella. Dufter ren og mild melk. Ren og mild smak av melk i ostemassen. Fargen på osten kan være noe gul siden kyrne beiter ute og at melken ikke er homogenisert. Snøball har fått tildelt Spesialitetsmerke. Snøball er perfekt i en tomatsalat som caprese eller nyt den sammen med ferskt brød og olje. Osten har gode smelteegenskaper og er nydelig på pizza. Du kan ha den i ostesmørbrød eller benyttes som fyll i hjemmelaget pasta.

Vinforslag:
Vi synes hvite viner egner seg best til denne osten. En Soave fra Veneto, en Verdicchio fra Marche, en Pinot Grigio fra Friuli eller Alto Adige i Italia er gode viner til den myke og skjøre mozzarellaen, enten den er laget av kumelk eller bøffelmelk. Disse vinene har en viss fedme og fylde kombinert med måtelig syre og en liten, nøytral fruktsødme.

 • 10905101 Venegazzu Ronco Blanchis 2021
 • 1954501 Bennati Soave Classico 2020


Edel Snø
Ystet på upasteurisert økologisk melk fra Winther ysteri.
Et nydelig rødkitt ost som er modnet i vår modningskjeller. Den er vasket i sider fra Åkre gård i Hardanger som gjenspeiler seg i navnet på osten. Deres Edel sider har vunnet priser nasjonalt og internasjonalt. Vi er stolt av denne osten som er en sammensmelting av noe av de beste Norge har å by på. Osten blir myk og smøraktig med en fruktig saltighet og et lite sting som intensiveres med modningen.
Den har en kompleks struktur. Bruksområder: En hjørnestein på ostebordet. Osten er også perfekt på toppen av en biff eller kylling filet. Bruk den i risotto eller i ulike sauser. Du kan også mikse litt av denne osten sammen med mozzarella på din pizza.
Kittoster har ofte et salt, oransjefarget skall og en stallignende lukt. Konsistensen varierer fra halvmyk til hard.

Vinforslag:
Litt kraftige, fyldige, aromatisk og runde Alsace-viner passer fint til denne, eller en Grüner Veltliner fra Østerrike.

 • 477401 Jean-Baptiste Adam Riesling Les Natures
 • 14694501 Gmeinböck Grüner Veltliner Ried Waldberg

 

Prosten
Ystet på pasteurisert geitemelk fra Hol Ysteri. Supergull NM 2021. Dufter dyr, geit og syrlig melk.
På smak er det en herlig syrlig smak av geitemelk og har en lang ettersmak. Avhengig av sesongen og modningen vil denne osten endre seg gjennom ostens liv. På sommeren når geitene beiter ute kan den ha en litt mer vill smak enn på vinteren. Under modning skifter osten struktur og karakter. Den kremete konsistensen vi har når den er helt fersk blir fastere og osten blir sterkere.

En unik nydelig liten ost fra ostelandet Norge.

Vinforslag:
Franskmennene har tradisjonelt brukt Sancerre eller Pouilly-Fumé laget på Sauvignon Blanc-druen. Men den lille melkesødmen i osten og syren i vinen har lett for å kollidere, så vi ville ha valgt en høyere kvalitet og pris og en litt varm årgang. Alternativer er en litt lagret Chablis 1.er Cru fra en god årgang eller en mineralsk Chassagne Montrachet fra det sentrale Bourgogne. Vinens mineralitet og syre tar frem de beste smakene i osten.

 • 14673801 Château Favray Tonnere
 • 4327501 La Moussière Sancerre
 • 13038201 Château Fleys Chablis 1er Cru Mont de Milieu Vieilles Vignes

 

Råblå
Ystet på upasteurisert økologisk ku- og geitemelk fra Grindal gårdsysteri. Avhengig av sesongen varierer det på mengden av geitemelk. Osten sin base er økologisk kumelk fra egen gård. En blåmuggost som er modnet i minimum 8 måneder. Dufter av dyr og melk samt sødmen fra blåmuggen. På smak har osten en markant sødme som smelter perfekt med det salte i osten. Her kjenner man krystallene (tyrosinkrystaller) godt og er noen ganger litt mer tørr og kornete enn andre blåmuggoster, men det er akkurat slik osten skal være.

Vinforslag:
Grønne og blå muggoster er relativt kraftige oster med mye saltpreg og smakintensive med mye umami. De kan være alt fra fløtemyke til smulete i konsistensen. Saltpreget i ostene krever balanse fra sødme i vinen. Den kraftige smaken i osten fordrer også mye konsentrasjon i vinen. Derfor er dessertviner og søte sterkviner gode alternativer. Noen vanlige franske sorter er Saint Agur og Roquefort. Til denne typen av ost er en søt men samtidig frisk Sauternes ofte et ypperlig valg. Sødmen i vinen bryter av mot det salte, samtidig som det løfter frem ostens komplekse smaker. Vanlige tørre rødviner til blåmuggost blir bare metalliske i smaken og mister gjerne frukten.

 • 7845802 Château Guiraud Gold 2015
 • 9489501 L’Arco Amarone Classico della Valpolicella

 

Kraftkar
Ystet på pasteurisert kumelk fra Tingvoll gårdsysteri. Vinner av Oste-VM 2016. Vellagret blåmuggost som er modnet minimum 8 måneder. Den har en sødmeaktig karakter og dette er et særpreg for osten. Lang ettersmak fra det sødmeaktige til det nydelige, salte og balanserte.

Vinforslag:
Til blåmuggost er det helt naturlig å velge en søtvin. Oster som Kraftkar og Roquefort passer best til Sauternes eller Jurançon fra Frankrike. Riesling Auslese eller Beerenauslese  fra Tyskland. Recioto della valpolicella fra Italia. Blåmuggoster er skarpe på smak og ofte veldig salte, og en tørr vin vil oppleves mager og bitter sammen med osten.

 • 1494202 Château Haut-Claverie
 • 5950301 Amarone della Valpolicella DOC Classico

 

Fanaosten
Ystet på pasteurisert kumelk fra Ostegården. Vinner av Oste-VM 2018. En type gouda ost.
Modnet i ca. 14 måneder, osten finnes også i yngre utgaver. Men det er denne modningen som tok topp plasseringen i Oste-VM.  Dufter av sødme og brioche. Den har en nydelig smak med fantastisk sødme med hint av nøtter. Lang balansert ettersmak. En skikkkelig godteri ost!!

Vinforslag:
Til denne osten anbefaler vi en extra tørr musserende vin, gjerne en Cremant fra Frankrike eller en Champagne.

 • 7687801 Louis Métaireau Grand Mouton extra brut
 • 4125601 Champagne Drappier Brut Nature

 

Jærosten
Ystet på upasteurisert kumelk fra gården og Voll ysteri. Jærosten er en fastost som også er i rødkitt ost familien. Dette ysteriet har kun produsert en ost siden oppstarten. De tilbyr denne osten i ulike modningsgrader. Varianten vi selger er den eldste modningen dette ysteriet tilbyr og over 12 måneder. Voll ysteri var det første autoriserte ysteriet i Norge som solgte upsteurisert ost, tenk for noen bautaer de har vært for senere ysterier.
Aroma på skorpen er fjøs og dyr , duften på ostemassen gir oss hint av smør, sødme, karamell og brioche. På smak er den fruktig, med hint av nøtter og umami.

Vinforslag:
Kittoster har ofte et salt, oransjefarget skall og en stallignende lukt. Konsistensen varierer fra halvmyk til hard. Til disse kan det passe med litt kraftige, fyldige, aromatiske og runde Alsace-viner laget på Pinot Gris-druen hvis du vil ha en mer nøytral smaksretning, og evt. Gewürztraminer dersom du vil ha mer parfyme og krydder.

 • 477401 Jean-Baptiste Adam Riesling Les Natures
 • 14694501 Gmeinböck Grüner Veltliner Ried Waldberg

 

Brilliant Brie
Ystet på pasteurisert kumelk fra Thorbjørnsrud Ysteri. En av Norges ypperste brier og hvittmuggoster. Osten er en tripple cream ost og med dette vet vi at osten er tilsatt fløte. Inspirasjonen til denne osten kom fra en verdenskjent fransk ost som heter Brillat Savarin. Duften av skorpen er typisk for denne type ost og gir hint av blomkål og sjampignon. Ostemassen dufter av smør, melk og sødme. Smaken er mild og perfekt salt. Man kjenner den fyldige smaken med ekstra fløte og ettersmaken varer lenge.

Vinforslag:
Til denne type ost passer det veldig godt med en rødvin fra Loire, Saint-Emilion i Bordeaux, en cru fra Beaujolais eller en Pinot Noir fra Alsace.

 • 10801801 Jean-Baptiste Adam Pinot Noir “Les Natures”
 • 13040501 Deux Roches Coteaux Bourguignons Plant du Carre

 

Smeltet Snø-Caciocavallo
Ystet på upasteurisert økologisk melk fra Winther ysteri. En ost som er inspirert av den Sør-Italienske osten med samme navn. Den modnes minimum 3 måneder i vår modningskjeller. Hele osten kan spises og skorpen er naturlig, men noe hardere etter modningen. Smaken er mild og blir sterkere når den modnes. Har en fruktig karakter og fin salt balanse.
Bruksomåder: Smeltet snø egner seg svært godt til riving, og vil gi pasta og sauser en god smak som «sitter». Den har god smelteevne og er fin til gratinering. Italienerne spiser den som den er, i salat eller på brød.

Vinforslag:
Dette er oster som krever noe kraftigere røde viner. Generelt kan vi si at viner på Nero d’Avola eller Aglianico druene vil fungere fint.

 • 10802201 L’Arco «Arcum»
 • 7343201 Bocelli Poggioncino

 

Winther Aker Brygge

No results found.

Vårsmak 2024

Vårsmak 2024 Hamar 4. mai 2024

«Vi gleder oss som vanlig til vårens vakreste eventyr i Innlandet og håper å få kunne ønske dere hjertelig velkommen til Vårsmak 2024! Vårsmak 2024 – Vinmesse som byr på årets nyheter…
vårens smakstrender april 2024 logo

Vårens Smakstrender med Aftenposten

Lørdag 20. april 2024 fra kl. 13.00 – 20.00 er vi på Vårens Smakstrender med Aftenposten. Her kan du smake alle de siste nyhetene innen hvitvin, rosevin, rødvin og musserende. Bestill…
BaginBox

Pappvinen fyller hele 58 år!

UKENS VINTIPS: I 1988 lanserte Vinmonopolet pappvin. En fransk rødvin og en tysk hvitvin, begge på tre liter, samt en tiliters BiB med fransk rødvin var de første i markedet. Emballasjen…

Søk

Søk

Abonner på våre vintips